Translate,Home

zondag 29 oktober 2017

weekbabbel 29 - oktober - 5 november 2017

               Ad de JONG  -  HEUKELUM
                                 Latere doffer van 2017 op natour afgericht
Klok weer terug

De klok is weer terug gezet. Nog twee maanden en het jaar is ook al weer voorbij. Vorige week 21 oktober heeft men in Friesland de laatste taartvluchten gehad. Het waren de zogenaamde stervluchten uit Roodeschool , Den Helder en Duffel. De eerste twee verliepen niet zo snel maar uit Duffel met wind mee ging de snelste tegen 1900 meter per minuut. Wat ik begreep waren er geen verliezen dus een goed slot op de laatste taartvluchten. Over een maandje gaan de echte winterkwekers hun duiven al weer koppelen om toppers te kweken voor 2018. Zo zie je dat je 365 dagen in het jaar met de duiven bezig kan zijn. Heel het jaar moet je ze top verzorgen anders doe je mee in de middenmoot of in de onderste regionen. Wij duivenmelkers verzorgen ze natuurlijk heel goed al zijn er veel verschillende manieren om dit te doen. Kweek je wat later dan denk je tijd genoeg maar het gaat sneller als je denkt. Voor je het weet zit je weer aan het begin van het vliegseizoen. Eén ding is op dit moment zeker we denken allemaal dat we goede duiven hebben , nu nog wel. Na enkele vluchten in 2018 worden de kaarten alweer geschud. Maar ach wat geeft het als het wat minder gaat dan je had gehoopt , als je maar plezier aan je vogels beleef. Een poosje in het hok zitten en er eens één beet nemen en je ziet dat het een prachtige vogel is , daar geniet je toch van. Tenminste ik wel. Als dat niet zo was dan was de bekende jas al aan de kapstok gehangen.
Op eigen hok

Nu het weer wat kouder is geworden doe ik met voeren eind van de middag de schuiven wat dicht. Ze blijven zo’n 15 cm open staan. Met harde wind gaan ze bijna helemaal dicht. In de broedbak zitten ze dan in ieder geval niet in de tocht. Want tocht en trek is niet best voor mens en dier. De hokjes met de poortjes dat voor de ingang staat is van triplex en het beste was er van af. Het voorplaatje met de vier openingen waar onder het constateer gedeelte ligt wordt nu van trespa. Dit hokje staat er los op en zo kan ik dit gemakkelijk in de schuur aanpassen. Zo ben je iedere keer weer bezig met het volgend seizoen. Valt het gevalletje onder het vliegseizoen in elkaar dan ben ik te laat. Dan kan je beter nu maar aanpassen wat nodig is of wat je nodig vindt. Ook in dit opzicht is het van regeren is vooruit zien. Het is verder rustig in het duivenhok. Dit weekend veel sport zoals het NK schaatsen en natuurlijk gaat onze Max zondagavond weer racen , veel kijk plezier. Goede gezondheid en hou je haaks.
mail  addejongheukelum@hotmail.com                                                                                                                 http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten