Translate,Home

zondag 28 augustus 2016

weekbabbel 28 augustus - 4 september 2016

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                         Freuleke bij de jonge duiven
 Hitte … geen code …

Zoals vorige week verwacht ineens hoge temperaturen. In België eerst alles afgelast voor het weekend. Later mochten na een gesprek met de minister toch vluchten doorgang vinden tot Parijs. Donderdag was het bloedheet en gelukkig geen duiven in manden. Vrijdag was het al een stuk minder warm en s’avonds was het goed te doen. Zeker met de verkoelende noordoosten wind. Zaterdagmorgen was het eigenlijk fris na wat we gewend waren de voorbije dagen. De meeste duiven zijn vroeg gelost. Op de site van onze afdeling stond een foto van de losplaats Isnes. De lucht vond ik niet goed. Dacht dat het wel eens een rare vlucht kon worden. Met zo’n rare laag boven de grond worden het meestal rare vluchten. Nou raar is het tenminste hier in de club wel geworden. Op de natour waren alle beste oude duiven maar net terug met klok afslaan om 13 uur. Ook waren er nog goeie onderweg. Gelukkig had ik om even over half één de zes oude doffers terug. En wat eigenlijk opviel was dat de duiven geen extreme dorst hadden. Ze hebben voor vertrek blijkbaar goed kunnen drinken. Prima gedaan jongens voor de goede verzorging.

Op eigen hok

Een vrijdagavond dus twee vluchten inkorven naar de zelfde losplaats. Er zijn 6 oude en 4 jonge doffers op de natour gezet. Negentien jongen gingen mee voor de jonge duiven vlucht. Heel de handel is om 8.15 uur gelost in Isnes 152 km. Om 10.22 uur zaten de eerste twee jongen in de klok. Vlak daarna kwam een zomerjong , deze 21 zomerjongen waren mee als vrachtduif. Vijf minuten na de eerste twee liepen er weer twee over de Mega antenne. Nog steeds geen oude doffer. Begon hem al een beetje te knijpen want toen er om 10.33 uur 7 jongen waren nog geen oude. Wat is er aan de hand , doffers die de vluchten hiervoor in de kop vlogen. Waar blijven ze. Eindelijk om 10.34 een oude , veel te laat maar hij was er gelukkig weer. Twee uur !! na deze eerste oude liep de zesde en laatste oude naar binnen. De betere oude kwamen bij alle leden heel laat en uren na de eerste. Een raadsel hoe dit kan gebeuren. Op de natour in de club 2 van de 10 in de prijzen. De jongen deden het beter die begonnen met 2 en 4 en hier 10 van de 19 op papier. Om 11.30 uur waren 16 zomerjongen present. Toen was ook net de vierde oude gearriveerd. Zaterdagavond zaten er 17 zomerjongen in het hok , nog vier te gaan. Van de andere jongen moesten er nog twee komen. Eén hiervan was er zondagmorgen om even over acht uur net als twee zomerjongen. Even later hier onweer en even flinke regendruppels. Er waren meer van die kleine buitjes. Zo zijn de duiven die nog onderweg zijn opgefrist en zullen wel weer op weg naar huis gaan. Nu aanstaande zaterdag de “ nationale “ vlucht Melun. Mocht het doorgaan want op tv Gelderland zag ik net dat voor vrijdag 27 graden met noordoosten wind wordt verwacht. Het is nog geen zaterdag er kan nog veel veranderen. Gisteren de laatste vlucht van de Golden Race regio 4 , een volgende keer meer hier over. Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


zondag 21 augustus 2016

weekbabbel 21 - 28 augustus 2016

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                     Ouders met 16-639 in de schaal.
 ” nationaal  “

Zaterdag 27 augustus zal als de weergoden het een keer goed met ons voor hebben de verste jonge duivenvlucht zijn. Vroeger speelde heel Nederland Orléans , het grootste concours ter wereld. Alle leden waren in de winter al bezig om bij de beste koppels de derby ringen om te doen. In onze club waren heel wat gesponserde prijzen te verdienen. De prijzencommissie zorgde ervoor dat alle deelnemers een prijs hadden. Dat was nog eens een vlucht. Men wist jaren later nog wie zelfs in de club de eerste had behaald. Nu is het een dood gewone afdelingsvlucht. Daarom ook nationaal met een kleine letter. Alleen gaan er verschillende afdelingen gelijk los vanaf de zelfde plaats iets wat voor mij dan ook niet hoef. Afdeling 7 – 8 – 9  gaan naar Melun , voor mij 394 km. In afdeling 7  betalen we € 0,80 bij de oude duiven Melun. Nu bij de jonge is het € 1,17 per duif een verschil van € 0,37 per duif  naar dezelfde losplaats en beide donderdag in manden , niet te bevatten. Laten we hopen dat het een type foutje is. Waarom korf men minder duiven in en stoppen er zelfs liefhebbers … omdat het te duur is. In de club komt er nog  € 0,12 voor het aanvoeren. Reken het eens om naar onze vroegere gulden !!  Iedere week aanleveren zoals we in afdeling 7 moeten doen zou goedkoper zijn. Niks daar van , wel veel werk voor steeds oudere liefhebbers en kleinere verenigingen. Laat eens inschrijven door vervoerders en blijf niet vast geroest zitten bij vervoerders die te eigen worden en daarvan mogelijk profiteren. Hebben we hier inkorven op donderdag dan gaat de ene vervoerder op donderdag op weg terwijl de andere vrijdag gaat rijden. Vind ik concoursvervalsing , alle duiven horen onder gelijke omstandigheden aan de vlucht te beginnen. Als de ene vervoerder verrekt (sorry) om op donderdagavond weg te rijden dan is hij bij mij klaar. De afdeling is opdrachtgever en die bepaald wat er moet gebeuren. Goedkoper vervoeren is ook het behoud van leden en duiven.

Belgie Masters

Het is een zeer zware vlucht geworden. Dit was al bij voorbaat te verwachten daar ze te korte afstanden hadden gehad in de voorvluchten en dan nu in de finale race (456 km) een noordoosten wind en 25 graden. Het duurde lang voordat de eerste duif er was en druppels gewijs kwamen ze richting Nevele. De wel 3000 bezoekers zagen weinig duiven thuis komen op maandag , hiervan 3 van  Henk Simonsz – Wierstra. Dinsdag met het middag uur waren er 144. Met het mooie weer van de voorbije dagen zullen er nog veel zijn bij gekomen. Zo zie je wat ik al jaren zeg jongen moeten km maken. Hier dit jaar alle vluchten met de jongen ook weinig km en iedere week wind mee met hoge snelheden. Ben benieuwd hoe het hier gaat mocht het met Melun kopwind zijn en 25 graden.

Op eigen hok

Van vorige week is er één zomerjong achter gebleven. Bij de jongen waren er 3 nog niet terug. Eén zat er in Baarn bij Teus Oudendorp. Hij heeft hem enkele dagen verzorgd. Woensdag ging hij naar Hank en dan zou hij hem daar loslaten. Toen ik om tien uur de oude doffers naar binnen haalde zat hij er tussen. Teus bedankt voor het verzorgen. Nu nog twee mooie doffertjes onderweg. Als ik zo hoor ben ik er heel goed vanaf gekomen. Het lijkt tegenwoordig normaal te zijn dat ze zaterdag niet allemaal thuis zijn. Gelukkig komen er zelfs na twee weken nog terug. Dus maar hoop houden als een jong toppertje nog niet in het hok zit.
Vrijdagavond was het een hele drukte , twee vluchten in manden. De jongen naar Niergnies 228 km en de natour naar Oudenaarde 152 km. Alle 30 jongen zijn mee naar Niergnies 228 km. Alleen de doffer die in Baarn zat is thuis gebleven. Er zijn 10 oude doffers mee op de natour. De zomer jongen zijn mee gegaan als vrachtduif.
Toen ik s’morgens naar het hok ging was er een best koude wind. Ik hoopte dat ze geduld op konden brengen met lossen. Beide vluchten zijn al om 9.00 uur gelost. Toen ze hier aankwamen was het nog best donker , beter had geweest om één of anderhalf uur te wachten. Negen uur is acht uur weet u nog , de zon komt echt geen uur eerder op en je zit al in de tweede helft van augustus. Het kan eind augustus en september vaak ook mooi weer zijn maar in de avond koelt het snel af. Men verwacht komende week  mogelijk een hitte golf dus kan het puffen worden voor mens en dier. Maar goed , beide vluchten weer een hoge snelheid en als je duif dan doorslaat en tegen de wind in terug moet komen is die te laat. Van Oudenaarde kwamen de doffers uit het noordwesten terug. Na wat rondjes liepen ze alle vier om 10.38 uur naar binnen. De vijfde zat op 10.40 en de volgende 10.44 uur. Deze zes stonden alle in de uitslag. Bij de jonge duivenvlucht was de 16-639 het snelst en zat om 11.11.51 in de klok met een snelheid van 1732 meter per minuut. Hou niet van zulke vluchten ondanks dat zij de eerste had in de club. In B2 was het de 14e  tegen 1482 duiven. In het afdelingsconcours staat ze op plaats 39 tegen 5381 mede strijders.
Zaterdagavond zaten 20 van de 22 zomer jongen weer in het hok. Zondagmorgen in de regen kwam er nog één. Komende week Melun “ nationaal “ 394 km en natour Niergnies 228 km. Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

zondag 14 augustus 2016

weekbabbel 14 - 21 augustus 2016

              Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                   De voorste 1e in asduif race in Golden Race  
Golden Race

In het voorjaar heb ik 2 ringen gekocht voor de Golden Race van regio 4 van Afdeling 7. De duiven op de foto zijn geen nestgenoten maar van verschillende koppels. Als je de ring om het pootje doet weet je niet of de jongen goed op komen. Deze twee waren heel mooi opgekomen en dan moet je hopen dat de koper ze mag behouden op de vluchten. Op zaterdag 6 augustus wist de 16-994 die gekocht werd door W.D. van Tuil uit Tiel de snelste te zijn van alle duiven die nog deelnemen. Op de finale vlucht zaterdag op Morlincourt staat de 16-994 als ik het goed heb bekeken op de 4e plaats. Eerste duif in de Golden Race is van good old Nico Koetsier uit Culemborg die ook de eerste plaats bezet in de afdelings uitslag. Gefeliciteerd Nico met deze prachtige prestatie. Er zijn nog 2 vluchten te gaan met prijzen geld en over de vijf vluchten zijn er dan ook nog de asduiven. Iedere week krijg je van de commissie een mail met de uitslagen en de foto’s van kwekers en kopers van de duiven. Prima geregeld door de commissie.
Maandag 15 augustus is de finale van de Belgian Masters. Als u niet in de mogelijkheid bent om naar Nevele te gaan , de aankomsten zijn live te volgen op de site http://www.belgianmaster.com  Zoals het er nu nog uit ziet kan het een prachtige vlucht worden met prima weer.
Gelijktijdig wordt het wereldkampioenschap gehouden waarvoor een prachtig hok is gebouwd in Nevele. Alles hier over kan u bekijken op de site :  www.fci-world-championship-2016.com  Alle deelnemers succes.

Op eigen hok

De 24 zomer jongen die vorige zondag mee waren voor de africhting uit Minderhout zijn alle terug gekomen. Al ging het niet erg vlot. Ze kwamen één voor één en hebben zo hoop ik veel geleerd van hun eerste training. Eén van hen kwam dinsdag , was gewond en is dit jaar uitgeschakeld.
Donderdag was er al in manden voor Morlincout 292 km voor de jongen. Hier zijn er18 mee naar toe gegaan. Ze zijn om 11.15 uur gelost met een west-zuidwesten wind. Zo goed als ze door de weeks vliegen  zo slecht komen ze met de vluchten. Alle duiven kwamen hoog uit het noorden terug. Ook kwam een duivin met een gebroken pootje terug. Deze is ook uitgeschakeld voor dit jaar. Zaterdagavond moesten de drie doffertjes die het best kwamen nog komen. Nu zondagmorgen 10.00 uur is er nog geen gekomen. In de club maar 3 in de prijzen dus huilen met de pet op. Volgende week maar weer beter. Heb ze al na laten kijken en niks aan de hand !!
Vrijdagavond zijn er 19 meegegaan naar Asse Zellik 120 km. Dit waren 9 oude doffers en 10 oudere jongen die om de een of andere reden thuis zaten. Ook zijn de 22 zomerjongen meegegaan als vrachtduif. Eén van hen die vorige week mee was geweest was in zijn oog gepikt en bleef uiteraard thuis. Van deze zomer jongen zaten er zaterdagavond weer 21 in het hok , nog één te gaan. Ze kwamen weer allen één voor één , om 11.20 zaten er al 3 in het hok. Ze zijn al goed in de rui maar ze gaan toch mee als vrachtduif om ervaring op te doen.
Toen er een koppel duiven over ging , wat niet veel gebeurd , kwamen er drie oude doffers uit. Ze zaten heel hoog en het duurde wel even voor ze al cirkelend beneden waren. Toen er twee op de klep doken 11.15 vielen er ook twee op het dak , er was een jonge duivin bij gekomen. Gelukkig gingen de twee naar binnen maar de 670 ging even achter de jonge duivin aan. In 3,5 minuut waren de prijzen in de club er uit. Dus snel binnen komen is dan wel nood zakelijk. De 644 en de 700 hadden nu de eerste en de tweede prijs in de club. In regio B tegen 4467 duiven staan ze op plaats 14 en 15 ( zie de volledige uitslag op de blog). Komende vrijdag is het inkorven voor de natour Feluy ? (hopelijk Isnes ipv Oudenaarde) en een jonge duiven vlucht van uit Niergnies. Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

zondag 7 augustus 2016

weekbabbel 7 - 14 augustus 2016

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                      Zomerjongen van africhting Minderhout

Olympische gedachte

De komende tijd zal er veel sport op de televisie zijn. Wel mooi om naar te kijken maar ik zal er niet voor opblijven. De volgende dag kan je nog wel naar een samenvatting van de hoogte punten kijken. Ze zeggen wel , meedoen is belangrijker dan winnen. Nou dat meedoen is dit jaar ook wel in de duivensport van toepassing. Als je bij de Compuclub kijk hoe weinig duiven er mee gaan en dat er liefhebbers zijn die met één of enkele duiven meedoen om aan de benodigde deelnemers te komen. Als je dit ziet dan springen de tranen in je ogen. Waar is die tijd dat er meer dan 30.000 duiven in de afdeling waren. Nu op de eerste afdelingsvlucht nog maar net 7.000 jonge duiven.  Dan zie je hoe hard het achteruit gaat. Dan is het denk ik geen vijf maar kwart over twaalf. Om deze neerwaartse spiraal te stoppen is een hele moeilijke klus. 
Ook is deze week de voetbal competitie weer begonnen. Over enkele weken maar weer eens kijken of er nieuwe “ top “ ploegen bij zitten dit jaar. Of zal het net als in de duivensport zijn dat na enkele weken de gevestigde orde boven in de lijsten staan , we zullen het zien.

Op eigen hok

Dinsdag is de 15-673 mee gegaan naar Bergerac. Nadat ze vrijdagmiddag waren gelost kwam hij na de prijzen thuis. Op Periqueux had hij wel een mooie prijs. Mogelijk volgend jaar nog eens proberen.
Op de donderdagavond zijn er 5 mee gegaan naar Blois 545 km. Enkele getekenden konden jammer genoeg niet mee vanwege de  rui. Ze moeten immers een eerlijke kans krijgen. Om 7.45 uur klonk in Blois het startschot voor de reis naar huis. In de club 3 prijzen en begonnen met de tweede. In B2 en regio B zelfs 4 van de 5 in de uitslag.Drie staan er 1 op 10 met als eerste de 12 in B2 en 20e in regio B. Dus wel tevreden met de B ploeg.
Ook gingen er vrijdagavond 21 jongen de mand in naar Niergnies. Deze zijn om 10.30 uur gelost , ze  kwamen met een hoge snelheid naar huis. Hier werd begonnen met de vijfde in de club in B2 staat de 34 op de 10e plaats tegen 1765 duiven. In regio B werd het plaats 12 tegen 2861 mede strijders. De meeste kwamen verkeerd en bleven vliegen en koppeltje duiken of ze net los waren. In België was het zuidwesten wind vandaar de hoge snelheden en het door vliegen , domme duiven. Gelukkig zijn ze vandaag allemaal weer terug. Komende donderdag inkorven voor Morlincourt 292 km. Had dit liever op vrijdag gehad. Er gaan toch niet zoveel jongen mee. Op 19 augustus is het ook de jongen en de natour op vrijdag inkorven dus het zou 12 augustus ook best kunnen. Zou wel beter voor de duiven zijn denk ik en ook voor de werkers. Ze hebben al 2 nachten mand gehad dus daarvoor hoef je het niet te doen.
Zaterdagavond voor de vierde keer deze week naar de club om de zomer jongen en de jongen die terug waren gekomen in te korven voor een africhting. Deze zijn om 8.15 uur in Minderhout gelost. Wat er gebeurd is weet ik niet maar hier in de club kwamen ze heel slecht en ze waren heel schrikkerig en bang. Om 10.05 uur had ik 12 van de 24 zomerjongen en 8 van de 13 vroegere jongen. Hoorde toen ook van een liefhebber dat hij er 3 van de 10 jongen had. Het werd ook enige tijd donker nu om 11.00 uur wordt het weer wat lichter. De stand is nu 14 zomer en 10 andere jongen. We wachten af wat er vandaag nog gaat komen. Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/