Translate,Home

zondag 27 september 2015

weekbabbel 27 september - 4 oktober 2015

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                Late jongen gekweekt uit speciaal koppel
Teugels vieren 

Veel oudere duivenmelkers gaan indien ze het kunnen betalen na het seizoen op vakantie. Zelf ben ik nog nooit lang op vakantie geweest. Enkele jaren geleden wel een nachtje doorgebracht in noord Friesland bij Henk Simonsz. Natuurlijk veel duivenpraat en al zijn duiven bekeken. De vrouw thuis gelaten , zij slaap liever in de eigen koffer. Dus dat tref ik dan zullen we maar zeggen. We hadden het vroeger altijd druk op de boerderij en er kwam niks van om een week weg te gaan. De vrouw en kinderen gingen wel een weekje weg maar na enkele dagen wilden ze eigenlijk het liefst naar huis. Lekker een hut maken in de beplanting , vissen en zwemmen in het voor het huis gelegen water of kamperen in een tentje naast het huis op het gazon. Ja , dat vonden ze heerlijk lekker thuis in hun eigen omgeving zijn. Nu ze uit huis zijn gaan ze wel met hun gezin op vakantie maar ze zijn weer blij als ze terug zijn. Waar we nu wonen hebben we de ruimte. Het is meestal heerlijk rustig dus we hebben er nu ook nog geen behoefte aan om weg te trekken. Maar goed ieder zijn ding natuurlijk.
Komende zondag 4 oktober is het weer dierendag en dan zou iedereen zijn dieren goed horen te verzorgen. Hoorde deze week dat er veel dieren niet goed worden verzorgd en in beslag zijn genomen. Als je dieren heb in deze tijd hangt er een groot prijskaartje aan en dat kunnen veel mensen niet meer opbrengen. Toch wil men niet graag hun dier kwijt met vaak nare gevolgen voor het dier zelf. Tegen echte duivenliefhebbers hoef je niet te zeggen dat ze hun duiven goed moeten verzorgen. Dat wordt het hele jaar door gedaan. Misschien op een enkeling na die er met de pet naar gooit. De duiven krijgen vandaag de dag uitgebalanceerd voer en vaak een prima medische begeleiding. Misschien kunnen we ze met dierendag een lekker bad , een extra pinda of wat snoepzaad geven. Maar echt nodig is het niet met het hele jaar door een top verzorging.

Op eigen hok

Nu in de ruitijd is er niet zoveel te vertellen over de duiven. Deze week zijn ze twee keer in de ren in bad geweest waar ze graag gebruik van hebben gemaakt. Het is dan nog best lekker in de ren in het zonnetje. Als ze naar binnen gaan krijgen ze allerlei van Ronny van Tilburg waar ze verzot op zijn. Zoals u weet maak ik het voer op wat er nog is  , hier gaat wel een greep snoepzaad bij. De doffers zijn best rustig , één jonge doffer zit nog niet in een bak dat zie ik omdat in één bak s’morgens geen mest ligt. Gemakkelijk te zien met de lopende band. Of de andere allemaal hun eigen bak hebben kan ik u niet vertellen. Mogelijk wisselen ze wel eens maar dat zal heus wel goed komen. Eén oude doffer die in een onderste bak zat heb ik er weer uitgehaald. Deze zat regelmatig in een andere onderste bak. Deze oude heeft mogelijk de jonge doffer er een paar keer uitgejaagd. Deze bak zal eerst bezet moeten zijn voordat de oude er weer bij gaat. Zit de oude er weer bij dan zal ik hem goed in de gaten houden als ze los op het hok zitten. Anders zal ik deze twee na het voeren en drinken om de beurt op sluiten.
Had de oude al een poosje gescheiden toen ik een mail kreeg of ik bepaalde duiven dit jaar aan elkaar had gekoppeld. Dit was niet gebeurd. Hij wilde graag jongen van dit koppel. Heb ze speciaal voor hem in een box gekoppeld. De jongen zijn goed opgekomen wat u op de foto kan zien.
Goede gezondheid en hou je haaks.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

zondag 20 september 2015

weekbabbel 20 - 27 september 2015

              AD de JONG  -  HEUKELUM

                                         Spoetnik op de klep
Even wennen

Het is weer even wennen dat er geen vlucht meer is , althans hier niet meer. Er zijn nog wel afdelingen waar nog wel een vlucht is gehouden. Ook beginnen op verschillende plaatsen de zogenaamde taartvluchten. Zaterdag in de morgen hier nog niet helemaal goed maar zo rond het middaguur werd het goed vliegweer. Laten we hopen dat we nog een mooie herfst krijgen. Hier vrijdag dus geen inkorven wel naar de club om de laatste vluchten te betalen. Toen ik weer thuis was naar K3 zoekt K3 gekeken. Best leuk om te kijken. In ieder geval heel wat leuker dan om vorige week naar het voetbal te kijken van het nederlands elftal. Mooi dat Heracles en PEC Zwolle bovenaan de lijst staan. Net als de “nationale” vluchten van vorige week dat veel onbekende liefhebbers een vroege duif hadden , ook mooi toch.
De ringen voor 2016 zijn besteld en alle klokken van de vereniging zijn naar firma Basch gegaan omdat er dit jaar in alle klokken nieuwe software moet van de NPO. Kost wel € 49,00 per klok , reken nog eens in guldens !!  Eerder was de software bij Mega altijd gratis nu dus niet meer. De software was toch goed gekeurd door de NPO en nu blijkt er dus iets niet goed te zijn dus nieuwe software. Als je een nieuwe auto koopt en er blijkt wat niet goed te zijn worden vele duizenden auto’s terug geroepen en deze worden gratis gemaakt. Het lijkt erop dat de duivenmelkers nu ook als melkkoe worden gezien. Met het motto van , ze laten het toch wel doen anders mag je volgend jaar er niet meer op klokken.

Op eigen hok

Deze week zijn de jonge doffers die mogen blijven in het weduwnaarshok gedaan. In het eerste hokje zijn 6 en in het tweede gedeelte zijn er 12 gegaan. De schuifdeur is voorlopig even dicht. De oude doffers had ik er uit gehaald , deze zitten nu in een hokje dat leeg stond. Na 2 dagen zijn er weer enkele rustige oude bij geplaatst en dat ging goed. De volgende dag weer enkele erbij zodat deze ook rustig aan elkaar kunnen wennen. Had vorig jaar twee oude die bleven vervelen en telkens in een andere bak gingen. Deze zijn er nog en blijven nog wel even apart. Omdat van de acht natour vluchten alleen met de eerste vlucht is mee gedaan staan de oude al op twee oude pennen. De rui verloopt ook zeer voorspoedig. Verschillende jongen hadden voor hun eerste vlucht van 25 juli al 6 of 7 pennen gegooid. Nu zijn er bij die gaan verder en er zijn er ook bij die ook weer vooraan beginnen en nu op twee plaatsen gooien. We zullen wel zien hoe het verder gaat. Omdat de jongen zoveel pennen hadden gegooid denk ik dat het jonge duivenhok iets te licht was. Deze winter maar eens kijken om het wat donkerder te maken om te verduisteren. Nu de jonge doffers in het weduwnaars gedeelte zitten heb ik de oude spoetnik(en) weer opgezocht en deze op de klep gezet zodat ze met goed weer er in en uit kunnen gaan. Zo weten ze dat ze daar naar binnen horen te gaan volgend jaar. Ook krijgen ze nu 2x per week in het rennetje een bad. Er zitten nu dus 2x 16 = 32 doffers voor seizoen 2016. Het zijn er 28 voor de “ korte “ vluchten en 4 broers voor de overnacht deze komen uit een doffer van Gerard Schalkwijk en een duivin van Gert Jan de Hoogh. Deze wil ik rustig gaan voorbereiden op de verdere vluchten. Alle 32 doffers kunnen volgend jaar in één keer trainen en daarna mogen de jongen hun rondjes maken. Dus volgend jaar 2 groepen om los te laten en geen duivinnen (nonnen) meer. Niet dat deze nonnen het niet deden maar ik wil het wat rustiger aan gaan doen en daarom volgend jaar geen nonnen. Met het nonnen hokje dat naast de jongen is bestaat de mogelijkheid om de jongen later apart te doen. In de zomer zouden dan s’morgens de weduwnaars en de jonge doffers los kunnen en in de namiddag de weduwnaars en de jonge duivinnen. Zo gaan de jongen 1x per dag los. Denk er ook over na om alle doffers jong en oud gelijk los te laten en daarna de jonge duivinnen. Zo zouden ze ook in 2 groepen twee keer per dag los kunnen. Nog lang genoeg om na te denken hoe we het gaan doen volgend jaar.   
Goede gezondheid en hou je haaks.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


zondag 13 september 2015

weekbabbel 13 - 20 september 2015

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                            Genoeg zuurstof met de ramen open

Einde seizoen

We hopen altijd dat het op zaterdag en /of zondag mooi weer is maar dit jaar is het nogal wisselvallig geweest. Koude , warmte , regen en oosten wind zijn tegenwoordig spelbrekers. Ging het vroeger dan veel beter of is het klimaat toch aan het veranderen. In koude en warme landen worden toch ook duivenvluchten gehouden. Kunnen de duiven daar meer aan dan bij ons. Zijn onze duiven zo langzamerhand watjes geworden die nergens meer tegen kunnen. Zaterdag Troyes ook een rare vlucht waar liefhebbers die op eerdere vluchten niet voorin de uitslag te vinden waren nu wel in de kop zitten. Wel leuk natuurlijk voor hun , geeft de burger weer moed. Zelf had ik liever een vlucht gehad met zon en een licht kopwindje. Daar kan je goed op selecteren. Dit weekend weer rare vluchten met hoge snelheden en gaten tussen de aankomsten. Zag dit weekend snelheden staan van boven de 1900 meter per minuut. Hier op Troyes ook veel duiven voorop die nog niet veel hadden gedaan. Nu met deze snelheden waren ze vandaag de beste. Nu kan de selectie beginnen al weet je zo ongeveer wel welke duiven een plaatsje krijgen voor het komend jaar. Vaak hoor je dat men minder duiven wil (gaat) houden komend jaar. Zelf denk ik ook om komend jaar alleen met doffers te gaan vliegen. Het wordt me wat te veel. Dit jaar zijn ze meestal maar 1x per dag los geweest. Heb voor komend jaar 4 overnachtdoffers en deze komen gewoon bij de korte vlucht duiven. Ze mogen iedere week mee om kilometers te maken. In 2005 zaten er ook enkele overnachtduiven tussen de korte vluchtduiven en toen werd de 00-554 1e duifkampioen overnacht van de afdeling 7. Heb vorig jaar nog 2 jongen uit hem gehaald met een duivin van Gert Jan de Hoogh. Dit jaar heb ik hem weer gekoppeld in een box maar helaas geen eieren bevrucht. Met de oudjes dit jaar dus wat minder. Shakira 13 jaar , heeft dit jaar geen eieren gelegen. Volgend jaar zomer nog een keer proberen.

Op eigen hok

Dit weekend waren de laatste vluchten van onze afdeling. Er gingen 30 jonge duiven mee naar weer een andere losplaats dan geprogrammeerd. Nu gingen ze naar Troyes waar velen van vorig jaar nog nare gedachten aan hadden. Om 8.15 uur gingen ze de lucht in richting Nederland. Ik denk dat ze weer tussen de duiven van afdeling 5 en 6 terecht zijn gekomen. Liefhebbers hier klaagde dat praktisch alle duiven uit het noordwesten kwamen. Uit Troyes hadden ze eigenlijk uit het zuiden moeten komen maar dat gebeurde dus voor de meeste duiven niet. Ze hebben op de eerdere vluchten aangeleerd om via Dordrecht naar het noorden te vliegen en hun kompas staat nu zo ingesteld en daar willen ze volgens mij weer heen vliegen. Zo komen ze hier weer te laat op een enkele uitschieter na. Hier liep de eerste om 12.21 uur over de antenne. Moest toen net als bij veel liefhebbers lang wachten voor er weer kwamen , maar liefst 16 minuten. Je zag al aan welke duiven er eerst kwamen dat het niet goed zat. De eerste duiven hadden nog maar weinig van hun kunnen laten zien en daarom zijn het nu gelijk geen goeie. Maar goed ze waren vandaag de beste van het hok. Nu ging het er maar weer om dat de bruikbare duiven terug zouden komen. Zaterdagavond waren 3 van de 30 jongen nog onderweg. Tegen vijven ging het hier regenen en het werd deze avond al vroeg donker. De eerste die binnen was had de 5e in de club , in B2 de 47e tegen 1325 duiven en in B werd het de 67e tegen 2008 jongen. Hoorde dat op de natour vlucht Morlincourt ook uitschieters waren. In de club geen echte vooruit vliegers in 15 minuten zijn de prijzen er bij 1 : 3 uit. Dus best goed gegaan al was het geen 2 minuten zoals vorige week. Had zelf niet mee op de natour. Dit was dus weer het laatste weekend , volgende week vrijdagavond nog de uitslag halen en gelijk de laatste vluchten afrekenen bij de penningmeester. Ook hebben de leden de ringen voor 2016 opgegeven , de komende week doorgeven aan de NPO. Zie wel dat er minder ringen werden besteld door de liefhebbers dan vorig jaar. Daarom NPO en Afdeling hou het goedkoop voor de leden die er nog zijn.
Goede gezondheid en hou je haaks.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


zondag 6 september 2015

weekbabbel 6 - 13 september 2015

Ad de JONG  -  HEUKELUM 
                                       
                               Lekker in het water na een regenbuitje.
Rui tijd nadert

Er zijn veel soorten voer zelfs voor iedere jaargetijde. Zo heb je deze tijd van het jaar ruivoer of het allemaal nodig is weet ik niet. Hier krijgen de duiven al vele jaren gewoon het voer dat er nog is aangevuld met lichtvoer bv Matador start of zoontjes. Meng hiervan ongeveer ¼ bij het zwaardere voer. Denk dat het zo licht genoeg is en mooi om de rui door te komen. De nieuwe veren moeten toch ergens vandaan komen en dan mogen ze er best wat goed voer bij hebben. Er ligt nog voldoende VTB 9 en VTB 23 om te mengen , dit eerst maar opmaken.
Om de rui te bevorderen kan je verschillende producten geven zoals karnemelk , lijnzaad of thee.
Gaf ze jaren geleden weleens 14 dagen lang karnemelk in de drinkpot dit om de rui te bevorderen. Niet puur karnemelk maar 1/3 karnemelk en 2/3 water en dit goed roeren.
Sommigen koken lijnzaad dit af laten koelen en door een theedoek laten zakken. Hiervan ging wat in de drinkpot. Heb dit heel vroeger zelf wel eens gedaan maar vond dit te veel gedoe. Toen der tijd gaf ik de voorkeur aan eigen thee. Zoals ik al eens eerder schreef in de babbel maakte ik vroeger zelf een eigen brouwsel voor de duiven. Ik heb het schriftje gevonden wat er in ging. Laten we het maar Adjesthee noemen. Deze thee kregen ze in het vliegseizoen iedere week één dag in het water , meestal op maandag. In de ruitijd zat het een week lang in de drinkpot. Of het goed was ik weet het niet maar de prestaties van de duiven waren heel goed en de rui verliep ook buiten gewoon goed. Dus slecht zal het niet zijn geweest. Als ik de verschillende dingen in de zomer verzamelde kwam dit onder een afdak in de wind uit de zon te hangen zodat het kurk droog werd. Was het droog dan ging het door elkaar in lege voerzakken. Zo kon ik het als ik het nodig had zo een handje er uit nemen. Ik maakte het als volgt klaar. Eén handje werd in een grote pan gedaan met deksel erop en aan de kook gebracht. Het bleef dan enkele uren staan trekken. Daarna werd het door een fijne zeef gedaan en het af laten koelen en zo ging het de drinkpan in. Er kunnen nog wel meer planten in de thee gedaan worden maar onder genoemde planten konden bij ons toen der tijd makkelijk worden gevonden. Als de duiven deze thee kregen werd daarna de mest pik zwart. Het waren mooie ronde bolletjes met donsjes erop. Later wel eens thee gekocht vanwege het gemak , de mest werd niet zwart. Waarom de mest zo zwart was met dit eigen brouwsel , mogelijk door de brandnetels. De verhouding weet ik niet zo maar in ieder geval veel brandnetel. Met het plukken van de brandnetels wel handschoenen aan doen.

De geplukte ingrediënten die in Adjesthee gingen waren :

* Witte dovenetel       bladeren + steel + bloem        
Spijsvertering en slijm afdrijvend      
* Brandnetel               bladeren + steel + wortels      
Bloedzuiverend en stofwisseling
* Paardenbloem          wortels                                   
Gunstig lever en nieren
* Weegbree                bladeren + steel + zaden        
Bloedzuiverend
* Duizendblad            bladeren + steel + wortels      
Bloedzuiverend en goede mest
* Boeren wormkruid  bladeren + steel + bloem        
Bloedzuiverend  
* Klaver                      bladeren + steel + bloemen    
Ontsmettend , weerstandsverhogend
* Meidoorn                 bladeren                                 
Ontspant Hartspieren
* Papaver                    enkele bloemblaadjes            
Ontstoken keel

Zo maakte ik meer dan 20 jaar geleden de eigen thee. Denk dat nu de papaver bloemblaadjes achterwege moeten blijven (doping). Al jaren geen thee meer gemaakt. Eigenlijk moest ik het toch weer eens een jaar proberen kijken hoe het gaat met de gezondheid van de duiven. Of het er van komt we zullen het zien volgend jaar.

Op eigen hok

Er zijn wat jongen in de rui gevallen die thuis bleven. De rest van de jongen die in de veren zaten 39 zijn mee gegaan. Zou Niergnies zijn maar dit werd veranderd in Menen. Met westen windje naar een veel westelijke losplaats !!! Daar niet los en verder terug naar Duffel. Was om 16 uur maar vast de oude aan het voeren toen de vrouw zei het is uitgesteld. Is ongeveer 2,5 uur vliegen voor de langste afstand , het had nog wel gekund. Maar ja , tegenwoordig zijn de duiven van porselein en durft men het niet snel meer aan. De duiven kunnen nergens meer tegen en zo worden er mooi weer vliegers van gemaakt. Ook de afstanden die ze vliegen is om te lachen. Hier hebben de jongen nu de volgende km gevlogen : 93 – 157 – 186 – 228 – 292 en 93 km. In totaal is het 1049 km in 6 vluchten is gemiddeld 175 km. Als deze jongen volgend jaar een keer een moeilijke vlucht krijgen hoor je vaak dat er veel jaarlingen zijn achter gebleven. Niks verwonderlijk toch met mooi weer vliegers. Maar goed , ze zijn zondagmorgen om 9.15 uur de lucht in gegaan. Om 10.13 uur vloog de eerste rond en volgens de vrouw die bij de klok zat waren er om 10.14 al vier maar ze hadden het best naar hun zin en bleven vliegen. De eersten gingen om 10.17 uur naar binnen en als je bedenkt dat het in de club in 4,5 minuut 1 : 3 is gebeurd dan is er veel te veel tijd verspeeld. Nu werd begonnen in de club met 18-20-23-enz. In B2 tegen 1343 duiven stonden deze op plaats 57-60-66-enz. In B staan ze op plaats 67-72-79-enz. tegen 2096 duiven. Wat wel op viel was dat de eerste 10 die binnen waren alle doffers waren. Alles was snel weer thuis en hopelijk vallen ze niet in de rui deze week. Komend weekend al weer de laatste vluchten van het seizoen 2015 namelijk Melun 394 km voor de jongen en Morlincourt 292 km voor de natour.  
Goede gezondheid en hou je haaks.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/