Translate,Home

zaterdag 24 mei 2014

weekkbabbel 24 mei - 1 juni 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                         Latere jongen in het rennetje.

Voetbal gekte is begonnen

Je kan de televisie niet aan zetten of er is wel wat over het WK voetbal. Vind het allemaal wel wat overdreven. Veel aanbiedingen in de winkels met oranje petjes , vlaggen of wat al niet meer. Maar ach , de winkeliers proberen er een slaatje uit te slaan en gelijk hebben. Zou het zelf ook doen als in winkelier zou zijn. Zeg zelf , is het niet mooier om het op een groot breedbeeld scherm te zien. Ja , denk het wel maar dat is niet alleen met voetbal. Er is het hele jaar televisie al is er soms met de vele zenders op de kabel helemaal niks wat het bekijken waard is.
Deze week rare vluchten met soms grote gaten tussen de aankomsten. Ook verschillen wat snelheid betreft per vereniging. Met bij veel liefhebbers de mindere duiven voorop. Onze schoonzoon zei dat er deze week een meteorieten regen was , iets wat om de 14 jaar zou zijn.  Zouden de verschillen hier aan te wijten zijn , wie het weet mag het zeggen. 

Op eigen hok

Voorbije week ineens weer zomer en dat merk je gelijk aan de duiven. Als ze een poosje hebben gevlogen vallen sommigen met de bek open op het dak. Even later gaan ze weer de lucht in. Ze gaan nog steeds 1x per dag los en dat bevalt eigenlijk wel goed. Twee keer alles los is een hele belasting. Nu zijn het nog 3 groepen de doffers , duivinnen en de jongen. Daar ik volgend jaar de vliegploeg wat wil verjongen heb ik in het fondhokje jongen gedaan die als het weer is deze wek voor de eerste keer de vrije wereld in mogen gaan. Ze gaan los nadat de 3 groepen zijn los geweest en ze hebben dan heel de avond de tijd om binnen te komen. Ze zitten nu elke dag in het rennetje dat op de klep staat. Nadat de 3 groepen zijn los geweest kunnen ze erin en het blijft open staan. s’Morgens zitten ze al in het rennetje en dan roep ik ze naar binnen voor dat de doffers los gaan. Anders gaan de doffers daar soms lopen klooien en is van trainen geen sprake meer. Ook van de vlucht zouden ze daar kunnen vallen en verspeel je soms veel tijd. Zorg er altijd voor dat als er duiven los zijn er geen duiven in een ren zitten.
Donderdagavond zijn er 20 mee gegaan naar de eerste dagfond vlucht Vierzon 559 km. Aangekomen op de losplaats kon men daar niet lossen en heeft men een andere plek gevonden ongeveer 17 km verder. De 20 die mee waren zijn 12 doffers en 8 duivinnen. Ze zijn om 8.15 uur gelost met zuiden wind hier leek de wind me in de middag meer zuidoost.. Als eerste was er de 13-276 dochter Buikschuiver die nog niet veel had gedaan. De tijd op de klok was 14.12.01 uur. Dit was de vijfde duif in de club , de tweede en de derde waren ook nog geen hoogvliegers. In 43 minuten was de helft terug en daarna ging het traag. Zaterdagavond waren er nog drie onderweg , twee doffers en één duivin.
Vrijdagavond mochten 7 doffers en 4 duivinnen naar st Quentin 256 km. Hier kon men ook al niet lossen en week men uit naar Peronne. Daar werden ze om 11.00 gelost , hiervan was de 3-233 om 13.32.44 uur als eerste in het hok. Hij is een kleinzoon Shakira en moeder 12-476 Nadia komt uit twee duiven van Henk Simonsz. Ik had de beste duiven op deze vlucht gezet en maar 4 in de prijzen dus eigenlijk niet zo best, Maar goed iedere vlucht is weer anders en er is altijd een winnaar. Als tweede vloog de 13-223 haar rondjes en had niet veel zin om naar binnen te gaan gelukkig kwam de 12-539 en deze doffer nam de duivin mee naar beneden. In 20 minuten waren er 10 van de 11 in het hok , 29 minuten later kwam de laatste. Deze week kan men meedoen met Brive en Sezanne. Nog even denken of er enkele meegaan naar de eerste vlucht. Deze zijn deze week niet mee geweest want het is al dinsdag in manden. Voor Sezanne 362 km en donderdag inkorven ook bekijken welke er mee kunnen en welke er een week rust krijgen ,  we zullen nog wel zien.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


zaterdag 17 mei 2014

weekbabbel 18 - 25 mei 2014


               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                          2013-1237223  1e  club  Nanteuil
 Duivendokter

Voorbije week weer bij Ko de duivendokter geweest om de duiven te laten controleren. Het was druk , dit had misschien ook wel te maken vanwege de water vlucht van zondag. Had enkele doffers en enkele duivinnen meegenomen voor een keelstrijkje. Ook van ieder hok van enkele dagen wat mest verzameld. Alles zag er goed uit dus hoefde er geen maatregelen te worden genomen. Gelijk een afspraak gemaakt om de jongen te laten enten tegen paramixo. Dit is vrijdagmiddag gebeurd dus daar zijn we ook weer voor een jaartje vanaf. Heb ze s’morgens in de mand gezet waar ze nog nooit in hadden gezeten en dat kon je zien toen ze er pas in zaten. Sommigen probeerden door de spijltje uit de mand te komen maar dat kregen ze niet voor elkaar. Al snel werden deze ook rustig. Toen ze geënt waren heb ik ze in verzendmanden gezet. Hier in gevoerd en er water aan gehangen. Zaterdag later op de dag zijn ze voor het hok losgelaten. Van de vroege jongen zijn er die nog geen pen hebben gegooid. Zag er één die er al zeven kwijt was en toch zijn ze vanaf 1 april verduisterd. De jongen waren super zacht , hierdoor hebben ze misschien minder weerstand met vliegen en klieven ze door de lucht om snel thuis te zijn.

In het Spoor kunt u regelmatig een stukje lezen van H. Stephanus over het weg blijven van de jongen. Hij heeft een SBN poeder ontwikkeld en is nu een proef aan het doen of er een verschil is per hok. Ben heel benieuwd hoe het op de verschillende hokken verloopt. Hij houdt ons op de hoogte , vind het een mooi project. Kweken om weg te blijven doen we liever niet. We raken er al te veel kwijt aan een plaag dat roofvogels heet.

Op eigen hok

Na de watervlucht van zondag zijn ze op dinsdag en woensdag 1x los geweest. De dag na een vlucht laat ik ze nooit los , ook de dag van in manden gaan ze ook niet naar buiten. Vandaar zijn ze 2x los geweest de voorbije week hebben ze lekker uit kunnen rusten.. Donderdagavond gingen 15 doffers en 10 duivinnen naar de eerste midfond vlucht Nanteuil 342 km. Zaterdag prachtig weer met een zwak NO windje. Om 9.00 uur werden ze gelost ik had de duiven rond half twee verwacht maar dat werd wat later. Om 13.45.16 uur liep de eerste een duivin naar binnen. Vader is de 971 Blue Eyerkamp , moeder is 153 dochter Buikschuiver  1e NPO x Donkerbontje Eyerkamp. Als tweede was er de 12-539 zoon 320 Henk Simonsz x zus 4 TT doffers. De derde was een doffer die vorig jaar 4e TT stond , deze komt uit een doffer van vd Kruk – v Tuil , moeder komt uit de 320 Henk Simonsz x 449 Henk Simonsz. In de club werd begonnen met 1-2-3-enz. hier 12 van de 25 in de prijzen. In de uitslag van Rayon B tegen 5767 duiven werd hier begonnen met 34-54-63-enz.  In de Afdeling 7 werd tegen 16.111 duiven begonnen met de 69-114-138-enz. Komend weekend twee vluchten , donderdag in manden voor de eerste dagfond vlucht uit Vierzon 559 km. Vrijdagavond mogen er mee naar st Quentin 256 km. Deze week maar eens bekijken wie waar naar toe mag gaan.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


zondag 11 mei 2014

weekbabbel 11 - 18 mei 2014


             Ad de JONG  -  HEUKELUM


                                          Training voor de vluchten.

Weg brengen

Voor het seizoen begon heb ik de oude enkele keren weggebracht dat kon dit jaar prachtig daar het in maart geweldig mooi weer was dit jaar. Een heel verschil met hoe het nu is in ons kikkerlandje. Ga ik ze weg brengen dan gaan ze in boxen zoals u op de foto kan zien. Met twee boxen kunnen de doffers en duivinnen mooi apart. Als ik de jongen af ga richten dan zet ik ze de avond van te voren in de mand zodat ze er een nachtje aan kunnen wennen. Probeer dan de doffers en de duivinnen al apart te doen. De zekere doffers krijgen alvast een knijp ringetje om. Als ze “ ingemand “ zijn krijgen ze wat voer in de box en kunnen ze ook dit vast leren. Ik hoop dan dat er enkel snuggere bij zijn die gaan drinken in de bakjes die aan de box hangen. Als er één over de dam is …… u weet het al,  dan volgen er meer.  

Op eigen hok

Vrijdagmiddag nog getwijfeld om mee te doen. Toch mee gedaan in de hoop dat het zaterdagmorgen een poosje droog zou blijven zodat ze gelost konden worden. In de morgen zou het waarschijnlijk wel kunnen maar helaas kwam het front met regen eerder dan gedacht. Het was heel de dag wachten men probeerde nog in de namiddag te lossen , maar men durfde het niet aan het zou te laat zijn. Oude duiven kan je nog wel om 17 uur ( is 16 uur weet u nog ) lossen met flinke wind van achter. De afstanden voor hier zijn 186 km maar ja , de afdeling is 100 km lang en daarom werd het uitstellen naar Moederdag. Voor velen niet zo leuk , zit pa weer met die …. duiven. Hier was het zaterdagavond prachtig weer , wel een harde wind. Zondagmorgen los om 8,45 uur toen ik op buienradar keek zat heel zuid Nederland onder de regen. Als je drie uur vooruit keek bleef het alleen maar regen. Door de harde wind werden snelheden behaald tot ver boven de 2100 meter. Hier kwam er één alleen , toen er nog bij kwamen bleven ze in de regen vliegen. Ook door de harde wind konden ze niet goed vallen. Eindelijk kwamen ze naar beneden en toen zaten er vijf binnen een halve minuut binnen. Wel weer veel tijd verspeeld , dit keer niet door de roofvogels. Begon in de club met 11-12-13-14-16-enz. 16 prijs van de 35. In de club had de laatste prijsduif 1 : 4 nog een snelheid van 1830 meter per minuut (bijna 110 km per uur) niet te geloven toch met dit slechte weer. Bij de compuclub hadden alle verenigingen nog niet ingestuurd maar zeker is dat er in de regio meer duiven in de prijzen zitten. Kijk bij Prestaties hier staat de voorlopige uitslag op als die bekend is. Na zo’n water vlucht is het voor de duiven heerlijk dat er infrarood platen in het hok hangen. Ze staan nu lekker een nachtje aan zodat ze snel weer opknappen. Ook hebben ze Rescovery Superior van Jaap Koehoorn in het water gehad. Iets waar ze snel van opknappen. Dat moet wel daar er volgend weekend een vlucht gepland staat uit Nanteuil 342 km (donderdag inmanden). Nu de duiven zo’n rot vlucht hebben gehad zou ik op vrijdagavond inkorven. Dan zaterdag maar een uurtje later los mits het goed weer is natuurlijk. Maar goed dat laat ik aan de “experts “ over.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

zaterdag 3 mei 2014

weekbabbel 4 - 11 mei 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                          Jonge duiven aan het trainen.

Logeer partijtjes

Nee , geen duiven die bij ons komen logeren maar de kleinkinderen. Ze hebben maar liefst 14 dagen vakantie , ze komen graag logeren. Ze vermaken zich wel , zeker met mooi weer. Dan gaan ze op de trampoline , boompje klimmen , fietsen of in hun speelhuisje lekker een soepje maken , zeg maar lekker kliederen. Dan zien ze er soms niet uit. Maar ach dan zeggen ze oma heeft toch een wasmachine en gelijk hebben ze. Schoon blijven dat hoef ook niet , dat zou niet goed zijn , laat ze maar lekker kliederen. Is het weer wat minder dan kunnen ze binnen knutselen of een mooie tekening maken , sjoelen of met een tafelvoetbalspel spelen. Kan het niet anders dan mogen ze op de computer een spelletje spelen , nee vervelen hoeven ze zich niet. En als opa naar de duiven gaat om ze te voeren dan wil het hele spul mee. Zeker als er kleine jongen liggen dan zijn ze er niet vandaan te slaan. Vooral Mirjam is een echte duivenmelkster als die alleen mee gaat dan voer zij de kwekers en onder tussen doe ik de vliegers. Ze is heel rustig bij de duiven en vind het super leuk. Geregeld loop ze dan met een jong van 14 dagen in de hand in het hok. Zo worden ze goed mak zegt ze dan , leuk toch.
Toen we vroeger op de boerderij woonden lag er een laag zand in de hokken. Onze kinderen waren gewoon bij de weduwnaars in het hok met de auto’s aan het spelen. Wegen en bergen van zand maken , dat waren de weduwnaars gewend en ze kwamen toen ook heel goed. Je hoorde wel eens dat men nog niet voor het hok langs mocht lopen omdat de weduwnaars rust nodig hebben. Als ze hoorden dat ze hier in het hok zaten te spelen dan wilden ze het niet geloven. Dan zei ik ga maar kijken de duiven geven er niks om , het is maar net waar ze aan gewend zijn. Zo zie je dat je niet te benauwd moet zijn. De duiven moeten zich aanpassen aan het gezin en niet anders om.

Op eigen hok 

De jonge duiven gaan nog 1x per dag los en vliegen goed. Ik probeer als ze in de lucht zijn te fluiten om ze naar binnen te krijgen , dit doe ik met een hondenfluitje. Die te laat is heeft geen eten en deze zorgt de volgende keer wel dat die eerder binnen is. Soms zitten er een paar tussen die telkens als laatste zijn en dan is het iedere keer bijna niks of helaas. Ga de jongen binnenkort wat pinda’s geven als de eerste binnen komen. Als ze die eenmaal hebben geproefd dan zijn ze er gek op. Die snel binnen zijn die hebben een pinda de andere misschien de volgende dag. Ze worden dus beloond als ze snel binnen zijn , de treuzelaars zijn te laat voor een pinda. Deze worden dus niet extra beloond anders denken ze we krijgen later dat lekkers toch wel , niet dus. Je moet hard zijn wat dat betreft. Woensdagmiddag toen de jongen los waren klapte er één tegen een ruit , helaas was die op slag dood. Was een prachtig blauw witpennetje uit stamdoffer Arno , wel balen.
De oude duiven hadden 3 mei hun 3e vitesse vlucht uit Quivrain 186 km. Er zijn 35 duiven mee gegaan , 23 doffers en 12 duivinnen. Het was best koud op zaterdagmorgen toch werden ze al om 9.15 uur gelost (8.15 uur weet u nog). Heel de dag mooi weer dan had ik nog een paar uurtjes gewacht. De snelheden lagen net boven de 1200 meter per minuut. Als eerste kwam de doffer die vorige week als eerste binnen was , hij werd geconstateerd om 11.49.55 uur de snelheid was 1205 meter. Deze doffer komt uit de 320 van Henk Simonsz , de moeder is een zusje van de 4 teletekst doffers. Na deze doffer kwamen 4 duivinnen , deze kwamen erg goed vandaag. In de club werd begonnen met de 6e en in Rayon B2 met de 18e tegen 3.300 duiven hier stonden er 21 in de uitslag 1 : 4. In de totale uitslag van Rayon B stond de eerste duif op plaats 34 tegen 6602 duiven. Op de afdelingsuitslag werd begonnen met de 56e tegen 18.193 duiven. Wat de duivinnen betreft tevreden maar de doffers zullen nog harder met hun vleugels moeten slaan. Dat kunnen ze volgende zaterdag laten zien uit st Quentin 256 km.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/