Translate,Home

zondag 26 januari 2014

weekbabbel 26 jan - 2 febr 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                         Eerste jongen 2014 in hun hok.

Feestje Afdeling 7

Zaterdag 25 januari werd de feestmiddag / avond gehouden van Afdeling 7  in de Schildkamp te Asperen. Voor de eerste keer werd om 14.00 uur begonnen en men zag wel dat er meer vrouwen en kinderen waren. Ook de oudste twee van onze dochter die gek zijn op de duiven wilden graag mee. Nu het om ongeveer 20 uur afgelopen zou zijn vonden we dat het wel ging. En wat waren ze blij dat ze mee mochten. Ze vonden het een hele belevenis , ze hebben er van genoten. Ze vroegen al “ Opa mogen we volgend jaar weer mee “. Dat duurt nog wel lang maar daar kan je bij leven en wel zijn dan toch geen nee tegen zeggen. Mirjam de oudste zei : Opa als ik later groot ben wil ik ook duiven want ik vind duiven zo leuk , ze is ook altijd aan het helpen als ze bij ons is. Onze dochter en schoonzoon waren bij ons thuis gebleven. Zelf was ik om 16 uur naar het feest gegaan , vind het lang genoeg voor mezelf. Er waren al vele kampioenen gehuldigd waaronder de jeugd. Kristel de Jong (geen familie) uit Leerdam was in 2013 de beste bij de jeugd. Meiko Lin uit Culemborg was tweede en nog een Leerdamse Amber Keynemans stond op plaats drie. Ik hoorde dat er 6 of 7  jeugd kampioenen waren wat een verdubbeling was tov vorig jaar. Er werd goed aandacht aan de jeugd besteed , prima gedaan. De Keizer Generaal Snelheid en Totaal bij de volwassenen was net als vorig jaar Johan den Hartog & zn uit Culemborg. Alle kampioenen jong en oud van harte gefeliciteerd met deze prachtige prestatie. Om bij de Afdeling bij de top tien te staan is een pracht prestatie waar velen nog steeds en velen altijd van zullen blijven dromen. Ook dit jaar was er weer eten en het was voortreffelijk en ruim voldoende voor iedereen. Later ook nog ijs wat ook weer formidabel was. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een zeer geslaagde middag / avond was wat het bestuur en commissie de leden heeft voorgeschoteld , chapeau. Jammer genoeg had ik het fototoestel vergeten om een kiekje te nemen. Er zullen vast wel foto’s op de site van de Afdeling komen te staan.

Op eigen hok

De jongen van de kwekers zijn er af en kunnen op eigen benen staan. In het begin even kijken of ze alle gaan drinken. Dit gaat meestal wel goed daar ze in de kweekboxen al op jonge leeftijd met de ouden mee eten en ook drinken. Dus hier meestal geen omkijken naar en die nu nog niet zelf kan eten en drinken is een beetje dom. Omdat het niet van dat lekkere weer is hebben ze pas 1x op de klep gezeten in een rennetje om de omgeving te bekijken. De weduwnaars zitten nu bijna alle op één jong. Ja bijna , het had bij allemaal moeten zijn maar weer een vechtersbaas gehad zodat er enkele eieren zijn gesneuveld. Dus nu enkele op over broeden en als ze er af lopen dan komen die later nog maar een keer op eieren. En zo hobbelen we al weer naar de tweede maand van het jaar. Op dit moment is er verder niet zo veel over de duiven te vertellen. Wel is het met dit donkere weer erg klammig in het hok. Nu twee keer voor het voeren in de grote bak met het grote krabmes over de vloer anders wordt het helemaal een zooike. Ben weer blij als de jongen en de duivinnen er af zijn zodat er minder mest in het hok ligt. Maar hopen op veel zon , zo ogen de duiven gelijk veel anders en is het hok gelijk veel droger.   

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

zondag 19 januari 2014

weekbabbel 19 - 26 januari 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                         Kweekkoppel met jongen in box.

Duivensport kijken

Er is veel sport op de televisie te zien zoals snooker , schaatsen , tennis en nu weer voetbal. En over enkele weken de Olympische winterspelen. Eigenlijk jammer dat er bijna nooit iets over de duivensport op de tv komt. Wel enkele jaren geleden de promotie filmpjes van de NPO bij omroep MAX en soms als er eens een dure duif wordt verkocht of er een slechte vlucht is. Maar verder is er weinig te bekijken wat duiven betreft. Op internet kan je bij verschillende liefhebbers de aankomsten bekijken. Maar daar moest je weer voor gaan betalen. De NPO zou naar verschillende liefhebbers in verschillende afdelingen kunnen gaan om de aankomsten van de duiven te laten zien op internet. Ook kan je een webcam bij een kweekkoppel plaatsen zodat je de groei van de jongen kan mee beleven. Zo staan er ook webcams bij verschillende dieren en daar wordt veel naar gekeken. Zo kunnen niet liefhebbers wekelijks (gratis) van de aankomsten genieten en de kweek van jongen volgen. Na verloop van tijd  vind men duivensport toch wel een leuke sport en gaan eens bij een duivenmelker kijken en zo kan het balletje gaan rollen. Ook voor kinderen is het prachtig om met dieren om te gaan. En zo ziet men dat het geen sport is van oude mannetjes in stoffige jassen.
De NPO kan zo iets beter doen dan maar blijven procederen met het geestes kindje de Pigeon Village van de vroegere voorzitter. Deze maand is er weer een recht zaak tegen de NPO. Op de site van de NPO kunt u er van lezen in “ op de hoogte ”. Hopelijk is dat gezeur eens gauw afgelopen , het kost ons als leden veel geld al die procedures. Zou wel eens willen weten wat dit ons leden al wel niet heeft gekost.

Op eigen hok

Bij de kwekers kunnen de jongen er zo’n beetje af. Met dit zachte weer hebben ze het goed gedaan. Het verenkleed is als ik er eens één beet pak lekker zacht , een goed teken. Dit jaar tot nu toe niet zo veel blauwen. Wel tot nu toe 1/3 wit pennen mogelijk de volgende ronde weer anders. Maar ach , wat geeft het als ze maar goed vliegen. De kleur staat er op de uitslag toch niet bij. Bij de weduwnaars die per koppel één jong groot mogen brengen beginnen ze uit te komen. Niet dat ze geen twee jongen groot kunnen brengen maar anders worden het er een beetje te veel. Eén oude doffer die weer in andere bakken ging kijken heb ik uit het hok gedaan dan maar geen jong groot brengen. Later als ze weer van elkaar gaan mag hij weer terug naar z’n bak die nu natuurlijk dicht zit. Nu ze weer uit beginnen te komen is het deze week goed kijken waar ik een ring om moet schuiven. De tijd gaat snel ,  het is zo weer februari en dan kan je al weer goed zien dat de dagen langer worden. Als de jongen er af zijn kan de dierenarts komen om ze tegen paramixo te enten. Liever laat ik ze niet enten met koud weer. Vorig jaar was het veel te koud de eerste maanden van het jaar en zeker ook aan het begin van het seizoen. Toen waren ze begin december al geënt. Om deze tijd was het vorig jaar in  Herwijnen het koudste plekje van Nederland met – 20,2 graden. Gelukkig is het ene jaar het andere niet en is het nu een stuk aangenamer. Vroeger hadden we half maart de melkkoeien overdag wel eens buiten , niet dat er toen al veel gras was maar het was zacht en prachtig weer. Ik hoop dat we vanaf nu van lieverlee beter weer krijgen , geen vorst meer zodat we een mooie seizoensstart krijgen. Voordat je het weet gaat het vliegseizoen weer van start.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

zondag 12 januari 2014

weekbabbel 12 - 19 januari 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                              Zou het nog winter worden dit jaar ?

Weer succes

Weer heeft Nederland beide Europese titels schaatsen behaald bij de allrounders. Irene Wüst en Jan Blokhuijsen hebben fantastische races gereden. Nu is het van …. maar Kramer heeft niet mee gedaan. Wie niet mee doet telt niet mee. Dus Irene en Jan waren zeker de beste van Europa dit weekend. Jan was in een spannende race maar net voor Koen Verwey. Het is met de duiven ook zo de duiven die mee gaan op de vlucht tellen. Die thuis blijven al zijn het de beste die tellen niet. Niet zeuren als iemand de eerste vliegt en dan zeggen van …. maar ik had de beste thuis. We moeten met schaatsen en ook met de vluchten de eerste als beste zien van de deelnemers op dat moment. En feliciteer in de club ook iedereen die de snelste heeft , komt wel de sfeer ten goede. We moeten elkaar het gunnen om de snelste te hebben. En Schaats Kampioenen van dit weekend gefeliciteerd.

Reacties

Heb verschillende reacties gehad naar aanleiding van de weekbabbel van vorige week. De reacties waren het wel met me eens. Vooral vond men dat late beginnen met de jongen waardeloos en ook had men graag langere vluchten met de jongen. Vaak is het in augustus op z’n warmst en dan met nog onervaren jongen beginnen , nee niet goed.  Kreeg deze week een “ op de hoogte “  van de NPO. Nu is de commissie met een nieuw voorstel gekomen … er staan weer 3 natour vluchten bij. Of we nog niet genoeg korte vluchten hebben voor de jongen. Zag dat afdelingen 5 en 6 vrijdag 10 januari vergadering hebben gehad en ook het vliegprogramma 2014 staat op hun site. Zo ik het bekijk beginnen de jongen in Afdeling 5 op 21 juni en ook de natour zoals we gewend zijn. Ook Afdeling 6 begint volgens mij eind juni , kijk maar eens op hun sites.

Op eigen hok

De jongen die er liggen doen het heel goed. Het weer kan tot nu toe ook niet beter , lekker zacht weer als is het nu veel kouder. Deze zondagmorgen om 9 uur stond de thermometer , die op 2 meter hoogte hangt op – 1,3 graden het was ook goed wit. De schuiven liggen helemaal open en het was ook flink koud in het hok. Gelukkig zitten de weduwnaars op eieren , ze blijven er nu wel op zitten dus niet veel te vrezen dat ze bevriezen. Deze week wel een koppeltje eieren kapot van het hok weduwnaars dat gelijk los zat , jammer. De 16 doffers die om de beurt zijn losgelaten hebben kunst eieren gekregen en hun eieren zijn naar de anderen gegaan. Nu zitten deze 16 ook los op het hok mochten ze eens verkeerd vliegen dan kunnen ze geen eieren kapot vechten. Als het goed gaat ruil ik na een dag of vijf weer één ei met een kunst ei zodat ze alle één jong groot mogen brengen. Schrijf precies op waar welke eieren liggen en op het ei schrijf ik met een zacht potlood de laatste 3 cijfers van de doffer. Dit gaat goed het blijft er wel op staan , er liggen dan 2 eieren in de schaal. Nu maar hopen dat ze niet te veel gaan knokken. Heb deze week het gedeelte van de jongen en duivinnen schoon gemaakt. Moest het wandje wat er tussen staat 4 cm om zetten daar ik bij Marco Zandvoort een duivinnenbak heb besteld met een deur er voor en het gedeelte van de duivinnen was net te smal. Volgende week komt Marco de bakken brengen en kunnen we ze er in zetten. 

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


zondag 5 januari 2014

weekbabbel 5 - 12 januari 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

Kweek van de jongen voor 2014.
Nieuwe koers NPO

Zoals u misschien weet is er  een rapport gekomen van de verschillende commissies die onderzoek hebben gedaan voor de NPO. Het meest kijk je als duivenliefhebber naar het vliegprogramma. Wat valt op in dit verslag.

* Er is voorgesteld 2 vliegprogramma’s een Standaard en een Marathon programma.
Het standaard programma 15 vitesse en midfond vluchten en daarna 10 weken oud en jong. De meeste liefhebbers spelen vitesse en midfond en dat deze 15 weken achter elkaar aan een vlucht mee kunnen doen is wel mooi. Daarna oud en jong op de zelfde vlucht. Zelf vind ik dat de jongen veel te laat beginnen en te weinig kilometers maken. Dit zou men doen vanwege de verliezen met de jongen. Als ik zo hoor hoeveel verliezen er met de taartvluchten zijn geweest dan is het zinloos om later te beginnen. Vroeger vlogen we met de jongen voor mij 492 – 563 en 610 km en wat op die vluchten de besten waren dat werden als oude duif ook de besten. Toevallig schreef een columnist in het laatste nummer van vorig jaar over de selectie van de 007. Als jong een super duifje op de korte vluchten met wind mee maar van 400 km te laat. Hij vond het geen goeie om door te houden. Natuurlijk hou je een goeie door en als jaarling één staartprijsje. De laatste jaren zijn de jonge duiven vluchten alleen maar korte afstanden met vaak wind mee en wij maar duiven kweken uit die “ goeie “ mee waaiers. Ja , goeie op korte vluchten met wind mee. Waarom hoor je als het iets zwaarder is dat er veel jaarlingen achter blijven of veel te laat komen. Een hardloper die het ene jaar 10 km loopt kan het volgend jaar niet naar 40 km. Het kan wel maar half weg valt die uit. Een jaarling die halverwege afhaakt loopt op het land en is de zelfde dag niet thuis en komt enkele dagen later. Kan dat beestje ook niets aan doen , ze heeft als jong te weinig uren gemaakt. We kweken daardoor denk ik uit de verkeerde duiven. In België vliegt men met de jongen wel afstanden die wij vroeger ook hadden. Daarom denk ik dat België in de toekomst betere duiven zal hebben dan Nederland. Hier zijn al veel liefhebbers die nu al graag duiven halen bij onze zuiderburen misschien heeft het daar nu al mee te maken. Het voorstel jonge duiven programma is gemaakt voor de overnacht liefhebbers , later aanvangen en dan na 3 weken weer op een kortere afstand beginnen. Heb nog een boekje van de N.A.B.v.P van 1993 met de vlieg programma’s. Vloog toen zelf bij de afdeling R. Als ik dan dat programma van de jongen bekijk dan werd er 8 juni begonnen met de eerste africhting. Op 19 juni de eerste vlucht Aerschot daarna kon je ze meegeven op Strombeek – Ottignies – Houdeng – st Ghislain – Cambrai – Roye – Compiegne – Roye – st Ghislain – Orleans –Etampes -  Chateauroux – Limoges en Bourges was de laatste vlucht op 25 september. Kijk dat is een programma met afstanden en werden er toen meer duiven verspeeld , nee zeker niet. Nu de duiven “ beter “ zijn dan 20 jaar geleden kunnen ze dan nu alleen nog maar een rondje om de toren vliegen. Of had men in 1993 nog gezonde boeren duiven die tegen een stootje konden. Er zijn de laatste jaren te veel medicijnen aan de duiven gegeven , iets waar veel liefhebbers gelukkig van terug komen. Nu wil men weer naar gezonde boeren duiven die tegen een stootje kunnen. 
Voor de Marathon 11 vluchten boven 500 km. Zes morgenlossingen (dagfond) tussen 500 en 800 km en 5 overnacht vluchten 2 van 850 en 3 van 1000 km. Zes mooie dagfond vluchten voor onze oude duiven , ook mooi om de overnacht jaarlingduiven op af te richten.

* De losplaatsen.
Dit lijkt steeds moeilijker te worden. Tientallen jaren geleden zei ik al:  NPO koop om de bv 50 km een stuk grond en maak er een verharde losplaats van. Dan een vluchtprogramma dat alle afdelingen de zelfde dag een vlucht van ongeveer de zelfde afstand hebben. Zo kan je de lossingstijd makkelijker plannen zodat de koppels niet door elkaar komen. Toen ik in 2000 naar Heukelum ben verhuisd kwamen hier de koppels duiven over en de eigen duiven kwamen daar uit. Hier komen meestal wel de duiven over van Friesland en Afd 8. Tegen de tijd dat die van ons komen zie je geen veer meer , alleen die van je zelf maar deze komen meestal uit het noord westen terug ,  maar zelden komen ze uit de goede hoek. Zoals ik bekijk met lossen komen ze nog al eens tussen de duiven van afd 5 of 6 terecht. Een duif is een kudde dier en die vliegen met elkaar mee. Maar ja , u zal zeggen een goeie moet er uit komen , maar als ze over Dordrecht komen dan maken ze heel wat kilometertjes te veel. Als ze eenmaal een bepaalde vlieglijn hebben wijken ze daar niet zoveel van af.   

*Vlieglijsten.
Voorstel iedereen mag voor ieder tour maximaal 30 duiven opgeven voor het vliegseizoen. Deze 30 tellen voor het kampioenschap. Die niet op de vlieglijst staan vliegen alleen voor het duifkampioenschap. Dit is om de grote liefhebbers de uitslag niet te laten domineren. Voor een kampioenschap zal het niet zoveel uit maken. De grotere liefhebbers zullen hun beste duiven wel opgeven denk ik zo. Er komen ook twee uitslagen dat is de liefhebbers op kosten jagen of komt er één uitslag met twee prijs kolommen te staan. Dan vraag ik me ook af , welke uitslag telt voor teletekst. En stel ik heb 30 duiven opgegeven voor een tour en wil er op een bepaalde vlucht 15 zetten en de andere niet , ze gaan wel mee , kan dit.
.
* Prijsverhouding 1 : 3.
 Is dit omdat men minder duiven verwacht en dat er nog een fatsoenlijke uitslag komt

* Conclusie.
Het oude programma is goed te noemen. Maar het jonge duiven programma vind ik niks , veel te laat beginnen en veel te weinig kilometers. Wat de losplaatsen betreft zo proberen te krijgen dat er geen lossingen door elkaar komen. Ben geen voorstander van vlieglijsten , ben niet bang voor de grotere liefhebbers. En zou het nationaal rekenbureau dit wel kunnen verwerken. Met 1 : 10 moet een ieder 10% van de duiven in de klok hebben of je er 10 of 100  mee geef. Een columnist schreef tegen grote liefhebbers te zijn , zag een uitslag waar hij zelf 92 oude mee had , is dat niet groot. Maar ja , de beste man gaat verhuizen en kan er dan misschien niet meer zoveel houden en regeren (kampioen worden) is ook vooruitzien , toch. Dat 1 : 3 is om zoveel mogelijk liefhebbers op de uitslag te laten komen maar is dat niet je eigen voor de gek houden. Voor mij hoeft dit niet zo nodig , zo ja ook prima hoor. Dat is net als dat een keurmeester met een tentoonstelling een vod van een duif toch 91 punten geeft. De liefhebber blij want zijn duif heeft toch maar eventjes 91 punten en gaat er veel uit kweken. Terwijl die duif eigenlijk niks waard is , dat is ook de liefhebber voor de gek houden.
Misschien bent u het er helemaal niet mee eens maar gelukkig mogen we allemaal onze eigen mening hebben. In ieder geval wat er ook uit het voorstel komt , alle liefhebbers veel succes het komende seizoen met de vluchten. Voor je het weet is het weer zover dat je iedere week weer je duiven in mag manden.

Op eigen hok

Eigenlijk is het zo begin van het jaar best rustig nu het kweektijd is , de eerste jongen zijn geringd. Nu benieuwd hoe ze groeien en altijd weer benieuwd wat voor kleur ze worden. Ze worden nu niet los gelaten en dat scheelt ook wel tijd en werk. Zie de laatste tijd geen eksters meer. Des te meer komt de rover even kijken of er niks te halen valt , maar helaas voor hem ze zitten binnen. Bovenstaande is een heel verhaal geworden dus volgend keer weer wat meer over op eigen hok.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/