Translate,Home

zondag 24 november 2013

weekbabbel 24 november - 1 december 2013

Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                         Mirjam en Moniek voorjaar 2013.

Beurs

Dit weekend was de beurs in Houten , als u dit lees is het weer achter de rug. Zelf ben ik er niet naar toe geweest. Ik kan u dus niets vertellen over wat voor eventuele nieuwe producten aanwezig waren of hoe druk het was. Had vrijdag op teletekst 861 gekeken , er stond niet op dat er beurs was. Zaterdagmorgen wel 3 bladzijden met keuringsuitslagen. Bij leven en wel zijn hoop ik wel naar de voorjaarsbeurs te gaan begin maart 2014.
Vorige week in Letland een dak ingestort van een warenhuis en dan moet ik denken aan eind januari 2006 toen in Polen een beurshal in stortte waar een duivenbeurs aan de gang was. Hierbij kwam ook Dick Basch om het leven die ik als voorzitter van de Lingebode en Teysterbant goed heb gekend. Dat ik de dag nog weet is omdat op die avond de feestavond van de Afdeling 7 was. In 2005 was ik Keizer Generaal en zou die avond gehuldigd worden. Toen het bericht door kwam van de ramp in Polen is de feestavond toch verder gegaan maar de stemming was duidelijk bedrukt en dat was wel te begrijpen.

Op eigen hok

Deze week zijn de duiven niet los geweest , geregeld zit er weer een roofvogel en dan zijn de eksters niet te zien. Donderdagmorgen zaten 2 spechten op het gras voor het hok , niet erg natuurlijk , een mooi gezicht met die rode koppies. De vliegers zijn voorbije week ook niet in bad geweest. Ik zal het zelf wel een beetje te koud hebben gevonden , wat een ouwe tobber hé.
Nu ze de laatste pen gegooid hebben of op een enkel pennetje na klaar zijn met ruien krijgen ze nu tot de laatste pen is aangegroeid 1 deel VTB 9 , 1 deel VTB23 en 1 deel Matador start. Is de laatste pen aangegroeid dan krijgen ze alleen Matador start. Dit om zoals Willem Mulder het zeg te ontslakken. Ook iedere dag na het voeren een snuifje snoepzaad van VTB.  Als alles mee zit wil ik de weduwnaars net voor kerstmis koppelen. Wil ze dit jaar wel een jong groot laten brengen. In 2013 hebben ze dit vanwege omstandigheden niet gedaan. Nu dus wel proberen te doen , dit om ze wat bakvaster te maken. Dan is de bedoeling om ze eind februari te laten enten tegen paramixo. Zoals het er nu uit ziet gaan we pas half april vliegen dus dat is dan nog vroeg genoeg. Dan kunnen misschien gelijk de jongen geent worden , is het maar vast gedaan.
Zag dat er speciale papieren gebruikt moeten worden om ze op te schrijven op de entlijst. Veel liefhebbers hebben de duiven in de computer staan , met één druk op de knop worden ze uitgeprint. En dan zouden ze nu weer opgeschreven moeten worden. Dat kan toch niet meer nu we in het computer tijdperk leven. Het lijkt dan net of we terug gaan naar de tijd van voor de oorlog. Hier in de club worden alle duiven die op de entlijst staan in de computer gezet en dus in de klok van de liefhebber. Als blijkt met inmanden dat een duif niet in de klok staat komt deze niet in de mand en zo hoort het ook. Dus waarom weer schrijven.


Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

zondag 17 november 2013

weekbabbel 17 - 24 november 2013

               Ad de JONG  -  HEUKELUM
                                    de Raket  3e NPO  Breteuil  8.173 duiven

Sint en Spoor

Zaterdag zijn Sint en Pieten weer in het land gekomen voor een mooi kinderfeest. De laatste tijd veel gedoe over zwarte Pieten. Waar maakt men zich tegenwoordig toch druk over. De Pieten zijn zwart doordat ze door de schoorsteen komen , toch. De kinderen assosjeren zwart zijn niet met discriminatie en hebben geen enkel probleem met zwarte Pieten. Laten we dit kinderfeest zo houden als het altijd is geweest en de kinderen laten genieten van dit gebeuren.

Deze week een dik Spoor der Kampioenen met samenwerking NPO gaat het dit keer naar alle leden van de NPO. Deze week 2x zo dik als normaal. Er staat veel informatie in van onze Bond en ook van alles over de beurs die 23 en 24 november wordt gehouden in Houten. Het zijn meestal de zelfde standhouders die hier komen. In het midden van het Spoor daarom een mooie plattegrond waar u uw favoriete stand kunt vinden. Nu is het minder groot dan de voorjaarsbeurs dus alles is wel te vinden. Zoals heel de winter altijd wel enkele reportages in het Spoor. Leuk is om te lezen hoe een hard vliegende topper zijn duiven verzorgd. U en ik willen graag wat leren niet waar of moet ik zeggen wel waar…..  Soms lees je weleens dat er niet gekuurd wordt , toch lees je tussen de regels door dat er wel af en toe een geel pil wordt gegeven. Ik denk dat je niks tegen het geel hoef te geven maar dan moet je de duiven wel in je hok houden en er geen vreemde bij doen. Ga je korven en komen ze in aanraking met andere duiven zeker met de drinkgoten in de container dan is af en toe in grijpen tegen geel ( tricho ) wel gewenst. Wat me opvalt aan het Spoor is het achterblad waar Pipa veilingen aankondigt van bekende liefhebbers , tegenwoordig vaak alleen oude duiven. Of ik naar de beurs ga weet ik nog niet , gaat u er naar toe veel plezier.

Op eigen hok

Wat de duiven betreft is er niet zoveel te vertellen. Vrijdag was het mooi weer , ik wilde in het begin van de middag de doffers los laten. Toch heb ze ik maar binnen gehouden dit vanwege jagers in de polder. Deze mensen hebben ook een hobby en ik wil niet graag dat er per ongeluk een schot hagel door mijn koppeltje doffers heen gaat. De laatste tijd ben ik bezig geweest om de koppels samen te stellen op papier. De Raket 3e NPO 8.173 duiven is naar het kweekhok verhuisd , hij komt te staan op een dochter van Shakira waarvan een zoon de 2e NPO heeft gevlogen. Heb dit jaar uit enkele koppels nog wat jongen gehaald ( mei / juni ) en deze gaan tegen elkaar. Een mooi koppeltje lijkt me : doffer volle broer 3e Aangewezen Jong Afdeling 7 x duivin volle zus 4e Teletekst Jong 2013. Zo hoop ik snel een jong koppel te ontdekken waar bruikbare duiven uit komen. Deze jongen hou ik zelf om ze te proberen in 2014. Het is ieder jaar tenminste bij mij weer afwachten of er bruikbare duiven uit een koppel komen. Leuk aan kweken vind ik ook wat voor kleur de jongen worden. Het ene jaar meer witpennen dan het andere jaar waar dit dan aan ligt , wie het weet mag het zeggen. Ze zeggen ook wel eens als je veel doffers kweek dat je een goed seizoen heb. Heb dit nooit bij gehouden dus kan er niets over zeggen.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


zondag 10 november 2013

weekbabbel 10 - 17 november 2013

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                          Doffers 10 november in het hok.

Mail van neef Arie

Gisteren kreeg ik een mail van neef Arie met een geweldig optreden bij de British Got Talent. Het is een Hongaarse groep die heet de Shadow Dance Group. De jury was sprakeloos en zelfs Simon zei dat dit de beste prestatie was die hij ooit heeft gezien. Er zit een verhaal in wat u moet zien , kijk het anders nog een keer. Misschien heeft u het al gezien toch wil ik het u niet onthouden daarom staat hier onder de link.Veel kijk plezier van deze prachtige prestatie die deze groep laat zien.


Verkopingen

Er zijn vele internet verkopingen , nu de laatste weken toch weer enkele zaal verkopingen. Vroeger ging ik veel naar verkopingen en daar heb ik veel geleerd met het bekijken en vast houden van de duiven. Ik liep eerst langs de kooien en schreef de mooiste in mijn ogen op een blaadje , meestal een stuk of acht.  Dan begon ik bij kooi 1 om ze in de hand te nemen en meestal bleven er 5 over. Dit waren meestal de duiven van de zeg maar kijk ronde. Dit lag misschien wel aan de uitstraling die deze duiven hadden , zie graag een gekleurd oog , langere zevende pen , zag ze ook graag in hun zondagsepak. Dit bleken vaak ook de beste vliegers te zijn. Dus in eigen hok wil ook graag duiven met uitstraling. Ze zeggen wel eens een goeie ziet er altijd mooi uit en dat is het denk ik ook wel zo. Zo één valt gelijk op als je in een hok komt. Het kan ook zo zijn dat je in een hok komt waar 11 prachtige doffers zitten en één die niet is om aan te zien. Nou deze minne zal wel een super vlieger zijn anders was die wel weg geweest. Of het is een bonte van moeder de vrouw of van de kleinkinderen die vinden bont vaak het mooiste. Er zijn maar weinig mensen die het weten. Ik in ieder geval niet , misschien heeft u er meer kijk op.

Op eigen hok

De doffers mochten de voorbije week met aardig weer in de middag enkele keren een uurtje buiten spelen. Spelen betekent dat de klep open is en ze in en uit kunnen vliegen. Zo zijn de jonge doffers al aardig over gewend naar het weduwnaars gedeelte. Ben de eksters ook dankbaar dat ze op dit moment hier zitten en de rovers uit de omgeving van het hok houden. De duivinnen wil ik met goed weer de komende weken ook eens los laten. Deze week zijn ze allemaal 2x in de ren in bad geweest waar ze snel in zaten. Het is een kwestie van bad in de ren zetten en de kraan open draaien. In het bad gaan geen producten , gewoon schoon water. Met nog één of  twee pennen te gaan zijn ze alweer aardig glad. Ook tijdens de rui zijn ze toch wel aardig glad gebleven. Een gezonde duif moet heel het jaar glad lijken ook in de rui , ik kan dus wel concluderen dat ze gezond zijn. Niet in vorm maar winter gezond zullen we maar zeggen.  

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


zondag 3 november 2013

weekbabbel 3 - 10 november 2013

               Ad de JONG  -  HEUKELUM


                                          2011-1740126  “ Amira “

Zang wonder Amira

Heeft u het gezien of gehoord van het opera wonder van de “ Holland’s Got Talent “ show. Een leuke meid van 9 jaar heeft zelf wat geoefend en ze zong de sterren van de hemel , echt niet te geloven. Haar naam Amira Willighagen uit Nijmegen , reken maar dat ze een grootheid gaat worden in het opera gebeuren. Het filmpje met haar zang kunst is wereld wijd een ware hit op Youtube. Was zelf ook onder de indruk van haar zingen en heb me voor genomen om een duif naar haar te noemen. De duivin 2011-1740126 gaat voortaan als “ Amira “ door het leven , ze heeft 4 eerste gevlogen en komt uit Buikschuiver 1e NPO x Eyerkamp duivin. 

Winterkweek

Het is alweer november en de echte winterkwekers koppelen hun duiven eind deze maand alweer. Net of de tijd steeds sneller gaat. Het lijkt of het vliegen pas voorbij is en nu is de winter kweek alweer nabij. Als je ze deze maand wil koppelen kan je 14 dagen voor het koppelen de dagen langer maken. Dat betekent dus een lampje aansteken , zelf gebruik ik een tijdschakelaar als er bijgelicht gaat worden. Dan hoef je niet meer in het donker naar het hok om het licht uit te doen. Als het licht op een vaste tijd uit gaat gaan de duiven die op de grond lopen 5 minuten voordat de lamp uit gaat naar de broedbak. Heb verschillende keren stiekem staan kijken , ze weten precies wanneer het tijd is. Met winterkweek is het wat het weer betreft het ene jaar het andere niet , dat zullen we allemaal wel weten. Heb weleens gehad toen de eerste eieren kwamen het net hard vroor , bij bijna alle koppels kwam één ei uit. Het eerste was toen blijkbaar bevroren. Als ze eenmaal op eieren zitten en het gaat vriezen dan is het niet zo erg , ze houden de eieren dan wel warm. Diegene die winterkweek doen , in ieder geval goed weer en veel succes toegewenst. 

Op eigen hok

Met de duiven gaat het zo’n gangetje , de meeste doffers staan op één of twee pennen en worden weer gladder. Deze week zijn alle doffers los geweest ook de jonge doffers die van de zomer één keer uit het hok waren geweest. Woensdag mochten die voor het eerst naar buiten , toen het donker werd zat er één van de zeven in het hok , bij de buren zaten er op het dak en deze bleven liever buiten overnachten. Donderdag weer aardig weer en na de middag weer los. Van de zeven waren er nu weer vier present. Heb wel geluk dat er een stel eksters zitten , zag ze deze week zelfs achter een tortelduif aan zitten. Laten we hopen dat ze hier hun plek hebben gevonden , zou mooi zijn als volgend jaar de jongen naar buiten gaan dat ze de roofvogels uit de buurt houden.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/