Translate,Home

zondag 24 februari 2013

weekbabbel 24 febr - 3 mrt 2013

                                     
   Oudste jongen van 2013 uit Buikschuiver 1e NPO    
Mooie jongen
 
Ondanks de kou groeien de jongen die er liggen goed , nu ze wat in de veren komen lijken ze tenminste weer op duiven en zijn het niet meer van die stekelvarkens. Ben eigenlijk wel blij dat ik niet van die vroege jongen heb , zie me daar al buiten staan in die kou om ze naar binnen te roepen.
Nu op dit moment zondagmiddag sneeuwt het weer … brr  laat de lente maar beginnen.
Komend weekend 2 – 3 maart is er weer de voorjaarsbeurs in Houten. Velen hebben jongen gekweekt om ze op deze beurs aan te bieden. Er komt een invasie van liefhebbers uit binnen en buitenland naar deze beurs. Vele jongen gaan mee naar een nieuwe eigenaar. Dit jaar weer verschillende nieuwe standhouders om hun spullen aan de man te brengen. Ga zelf meestal op zondag dan is het iets minder druk. Er zouden meer parkeerplaatsen zijn dit jaar , nou ik ben benieuwd , het is daar meestal een drama om een plaatsje te vinden tijdens de voorjaarsbeurs. De vrouw gaat nooit mee naar een beurs en blijf lekker thuis. Zaterdagavond komen de kleinkinderen logeren , dus een hele drukte. Deze keer zelf de drukte maar ontvluchten om de drukte op de beurs op te zoeken. Als ik terug kom zijn ze er nog wel en kunnen ze opa nog even plagen.  
 
Op eigen hok
 
Van enkele weduwnaars <kort> zijn de eieren overgelegen , deze koppels zullen deze week van elkaar gehaald worden. Wil niet dat ze van de jaar op jongen komen. Hopelijk wordt het snel beter weer met hogere temperaturen want het blijft wel erg lang koud van de jaar. Er zijn ook vanwege de kou nog geen duiven los geweest. Eerdere jaren gingen ze ook pas de eerste helft van maart weer naar buiten voor hun trainingsrondjes en dat ging ook goed. De jaarling doffers moeten nog over gewend worden en dat deed ik eerdere jaren als ze een weekje gekoppeld waren. Nu dit jaar maar anders doen omdat ze veel later gekoppeld waren dan eerdere jaren. Nu denk ik dat als de doffers los zijn de duivinnen een paar keer in het hok laat zodat de doffers weten dat de duivinnen in het hok zitten als ze naar binnen gaan. Hopelijk wordt het de tweede helft van maart aangenaam weer zodat ze een paar keer weggebracht kunnen worden. Dan de duivinnen in de bak doen om de doffers op te wachten. Dit dus om vooral de jonge doffers het spelletje van weduwschap te leren. Niet dat ik ze ver weg breng , als het weer redelijk is gaan ze de eerste keer naar Vuren 3 km ,  met goed weer gelijk naar Almkerk ongeveer 15 km , dat is ver genoeg. Breng ze liever 2x naar 15 km dan 1x naar 40 km , het gaat er om dat er weer trek op de duiven komt.
De overnachtduiven zitten nog bij elkaar en gaan deze week toch wel indien mogelijk naar buiten.
Eerst met deze maar eens kijken hoe het gaat met de roofvogels , er zitten er genoeg ik kan beter zeggen veel te veel. Hou m’n hart vast met het loslaten.
  
Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

zondag 17 februari 2013

weekbabbel 17 - 24 februari 2013

                                          
                                                wisselbeker Keizer Generaal Afdeling 7
                                                gewonnen in 2005 en 2011
Inleveren
 
Zaterdagmiddag / avond was de laatste kampioenen huldiging over het seizoen 2012. Afdeling 7 had het dit jaar later gedaan vanwege de Olympiade in Nitra. Zo tegen vijven werd begonnen met het uitreiken van de verschillende kampioenschappen Je kan zeggen zoals gewoonlijk was er weer een koud en warm buffet. Hierna ging het uitreiken weer verder en gelukkig heeft het bestuur m’n weekbabbel al enkele jaren gelezen en de Generale kampioenschappen naar voren geschoven Eerdere jaren als de Generalen werden gehuldigd  was de zaal half leeg en nu was de zaal nog vol en kregen de Generalen een mooie huldiging. Johan de Hartog was de grote kampioen van 2012 en ik mocht hem de wisselbeker van de Keizer Generaal Totaal uitreiken. Zelf kreeg ik een prachtige kristalen vaas , super mooi. Johan nogmaals gefeliciteerd het is je gegund maar denk wel Keizer worden van de Afdeling maak je niet veel mee sommigen van ons blijven er heel hun leven van dromen. Maar ach , als je maar plezier beleefd aan deze mooie sport. Nu werden de overnacht kampioenen later uitgereikt , deze fondmelkers hebben toch zitvlees dus voor hen was het denk ik geen enkel bezwaar om een uurtje langer te zitten. Het nieuwe seizoen beginnen we allemaal weer op nul en een ieder zal op zijn eigen manier de duiven begeleiden om tot een topprestatie te komen. Hopelijk voor iedereen veel mooie vluchten en alvast u allen succes gewenst en wie weet staat u volgend jaar in de schijnwerpers als Keizer van uw Afdeling.
 
Op eigen hok
 
Maandagmiddag 4 februari zijn de weduwnaars < kort > bij elkaar gedaan. Deze zijn niet bijgelicht wat ik andere jaren wel deed. Nu zijn ze veel later gekoppeld dan eerdere jaren , het blijft nu alweer wat langer licht vandaar niet bijgelicht. Wil eens proberen hoe het gaat zonder zelf de dagen langer te maken en ook kijken wanneer de duiven dit jaar hun eerste pennen gaan stoten. Ze zijn vlot op eieren gekomen en dat hoor je meer. Deze week zal ik de overnacht duiven die er zitten regelmatig proberen los te laten. Deze zijn nog niet gescheiden en dan is het makkelijker om ze in 1x los te laten. Als dit goed gaat kunnen over enkele weken de nonnen los om hun vleugels  uit te slaan en een beetje in het ritme te komen. De weduwnaars <kort> kunnen begin maart ook weer naar buiten want voor je het weet zit je weer aan de eerste africhting.
 
Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

zondag 10 februari 2013

weekbabbel 10 - 17 februari 2013

 

Fondclub feest
 
Zaterdagmiddag/avond werd de feestavond van de Fondclub Utrecht in het dorpshuis van Asperen gehouden. Het bestuur bestaande uit Jos de Ridder , Michel de Groot en Paul vd Berg sr hadden het weer voortreffelijk voor elkaar. Er stond een schat aan gratis prijzen. Ook mooie prijzen die tegen inleg zijn vervlogen. Generaal Kampioen < over alle vluchten > is geworden Orne Hardeman uit Breukelen. Super Generaal < dit over de overnacht en de ZLU vluchten > werd Comb. v d Berg uit Utrecht. Beide Kampioenen van Harte Gefeliciteerd met dit behaalde succes. Na verschillende uitreikingen was er een super heerlijk koud en / of warmbuffet. Onderweg hier naar toe hoor je in gesprekjes soms enkele geheimen maar dat zal ik hier niet door gaan vertellen want geheim is geheim. Eén van de kleindochters kwam onlangs naar me toe , opa ik heb een geheim , nou zei ik dan moet je dat niet doorvertellen. Ze kon het niet voor zich houden en opa mocht het geheim wel weten. Ik zei nu niet meer doorvertellen hoor. Toen even later oma binnen kwam moest die ook het geheim horen , ach dat heb je met die kleine gasten. Heb gisterenavond belooft om de geheimen die ik heb gehoord niet in de weekbabbel te zetten ...  haha. Er was ook heerlijk ijs waar gretig gebruik van werd gemaakt. Het was weer een zeer geslaagde avond en hulde aan het bestuur van Fondclub Utrecht.
Hoorde dat er nog enkel ringen voor de ringenrace van Regio 4 Afdeling 7 zijn. Dus heeft u zin om mee te doen grijp uw kans en bestel enkele ringen , dit kan bij Maurice vd Kruk Tiel. Voor de prijs van € 20,00 per ring hoef u het niet te laten. Had zelf vorig jaar meegedaan en beide die ze hadden gekocht waren zeer tevreden , bij alle twee zijn ze naar het kweekhok gegaan. Nu maar hopen dat ze er veel bruikbare jongen uit kunnen kweken.
 
Carnaval
 
Voor veel plaatsen is het weer carnaval , veel mooie optochten en alleen daarom jammer dat het zo koud is. Enkele jaren geleden in Oosterhout naar de optocht wezen kijken toen was het ook heel koud. Wel een prachtige optocht waar men heel veel werk van heeft gemaakt. We hebben er toen wel van genoten. Nu komt op tv gelderland ook wel een optocht , dus blijven we lekker binnen om dit te bekijken. Voor de echte winterkwekers is de kweek onder goede omstandigheden gebeurd. Nu de piepers op de klep zouden kunnen is het wel erg koud en geregeld een sneeuwbuitje. Mochten ze dan van het dak weg schrikken en ze komen in een sneeuwbui terecht dan ben je blij als ze later weer in het hok zitten. Hierom ben ik toch wel blij dat ik nu nog geen jongen heb die naar buiten kunnen. Vanwege de roofvogels is het nu ook nog een probleem en ik kweek ze net als u liever niet voor de roofvogels. Je heb veel werk met de kweek en we hopen altijd weer dat er wat bruikbare duiven bij zitten. Zoals men vroeger met een reportage eindigde in de duivenkrant “ Een goeie is een droom ” Laten we hopen dat voor ons allemaal dit jaar onze droom uitkomt en dat we kunnen zeggen dat we een goeie onder de pannen hebben.

Op eigen hok
 
De eerste jongen zijn geringd , die er liggen groeien goed. Het is niet zo heel koud en overdag is de zon geregeld aanwezig om het hok wat op te warmen. Je kan het dan gelijk merken als je het hok in stapt. Er zijn weer enkele doffers flink aan het vechten geweest , een jonge duivin zat in de verkeerde bak en haar doffer er achteraan en dan is het vechten geblazen. Neusdoppen kapot en een en al bloed , het zal wel enige tijd duren voordat de neusdoppen weer mooi wit zijn. Als ze zo aan het vechten blijven dan maar kijken als er eieren liggen welke naar de voedsterkoppels gaan en ze maar van elkaar doen. Bewaren ze hun energie maar voor de vluchten.
 
Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan de weekbabbel en andere zaken bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

zondag 3 februari 2013

weekbabbel 3 - 10 febr 2013



We hebben weer 3x WK goud
 
Na een koude periode ineens weer herfst , harde wind met wind stoten en geregeld veel regen. Zaterdagmiddag buitjes met hagel en een koude noorden wind. Nu kwam ik na de griep van deze week nog niet veel buiten , in de middag lekker naar het WK veldrijden zitten kijken op België die alle vier de disciplines liet mee beleven. Dat Nederland zijn mannetje en vrouwtje staat wisten we wel. Nu werd begonnen met 3x een gouden plak ( Mike Teunissen , Mathieu v d Poel , Marianne Vos ) en 1x met brons ( Lars v d Haar). Niet zeuren over glijden , de kou , blubber , sneeuw , regen gewoon doorgaan echte krachtpatsers. Super sportdag voor de Nederlandse wielersport.
Heel anders is de mentaliteit bij het voetbal kijk deze week naar trainer Rutte van Vitesse. Zondag gewonnen van Ajax en halleluja en 4 dagen later afgedroogd worden en dan niet met de bus met de jongens naar huis. Ligt nu omdat er geen nieuwe aankopen komen en zich dan nog ziek melden ook. Sorry maar vind dit gedrag van nul , ben wel een beetje supporter van Vitesse. Wat mij betreft laat zo’n trainer maar snel opstappen en een amateur ploegje gaan trainen als die hem nog willen hebben.
Zaterdag de bonnen verkoop geweest in Gorinchem , wilde er zeker naar toe gaan maar heeft dit jaar verstek laten gaan. Is altijd goed geregeld en gezellig daar bij de Julianabode. Hoop er volgend jaar wel bij te zijn.
 
Op eigen hok
 
Bij de kweekduiven zijn de eerste jongen uit het ei gekropen. Als er jongen een paar dagen in de schaal liggen hang ik de ringen aan een elektriciteitsdraadje aan de broedbak. Zijn ze geringd hangt er een leeg draadje dan de volgende dag kijken of de ringen er nog om zitten. Is dit zo dan gaat het draadje weg en hoef ik naar die bak niet meer om te kijken. Heb een lijst van deze ronde waar alles opkomt te staan zoals welke op elkaar staan , datum eerste ei , datum wanneer de jongen zijn uitgekomen en de ringnummers die om de pootjes zijn gegaan. Later wordt er de kleur wat het jong heeft bij geschreven. Zo wordt ieder ronde van de kwekers genoteerd alles gaat ook in de computer. Ook van de weduwnaars wordt het zo bijgehouden. Nu zitten de weduwnaars met 16 in één hok. De koppels waar ik graag jongen van wil behouden zitten als ze gekoppeld zijn vast in hun bak totdat ze op eieren zitten. Af en toe laat ik dan zo’n koppel een keer los op het hok als de rest opgesloten zit. Even 14 dagen wat werk maar je moet er wat voor over hebben. Had ze op 28 januari willen koppelen maar aangezien ik griep had en het flink te pakken had , zijn ze nog niet gekoppeld. Had zelf de griepspuit gehad , vorig jaar rolde ik er aardig doorheen zo zie je ieder jaar is het ook bij jezelf weer anders. De vrouw heeft enkele dagen de duiven gevoerd en dat gaat ook goed ben blij dat ze het doet. Kijken wanneer ik voldoende fut heb om te koppelen , eerlijk gezegd zie ik er wel tegen op , is weer een heel werk. Denk niet dat ik de vliegduiven ooit zo laat heb gekoppeld meestal lag dat tussen begin december en begin januari. Nu dus later en misschien bevalt het zo goed dat het bij leven en wel zijn de komende jaren telkens zo gebeurd. Even afwachten hoe het gaat met pennen stoten van de ouden en de jongen. Over ruim 7 maanden zijn de resultaten over dit jaar weer bekend en kan de balans weer opgemaakt worden. Als je ouder wordt gaat de tijd steeds sneller lijkt het.
 
Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan de weekbabbel en andere zaken bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/